Postura corecta

POSTURILE SAU POZITIONARILE

Reprezinta atitudini impuse corpului intreg sau doar unor parti ale lui, in scop terapeutic sau preventiv, pentru a corecta sau preveni instalarea unei devieri de statica si pozitii vicioase sau pentru a facilita un proces fiziologic. Durata posturarii este variabila dar ca regula generala ea trebuie repetata cu perseverenta pana la obtinerea rezultatului scontat.

Pentu a avea o postuara corecta si un aliniament corporal bun sunt utilizate ca tehnici:

postura corecta sau hipercorectata, mentinuta prin diverse metode de fixare;

-miscarile passive, active asistate si active;

-contractiile izometrice;

-diverse tehnici de facilitare proprioceptive.

Recuperarea unui deficit functional nu poate fi conceputa decat in cazul restabilirii raporturilor fiziologice ale corpului. Deposturarea si dezalinierea atrag intotdeauna dezechilibre musculare care vor vicia derularea miscarilor , ajungandu-se la incarcari inadecvate la nivelul structurilor articulare, la o scadere a randamentului si instalarea precoce a oboselii.

 

Posturile corective sunt cele mai utilizate in kinetologia terapeutica sau de recuperare. Pentru a mentine o postura corecta , pastram o postura autocorectiva, liber-ajutata (prin suluri, aparate sau instalatii) sau fixate (postura exterocorectiva) cu ajutorul unor aparate sau instalatii. Oricum ar fi realizata pozitionarea , ea nu trebuie sa provoace dureri care pot sa genereze noi contracturi.

Adesea auzim ca postura corecta este esentiala pentru o mai buna functionare a organismului si pentru imbunatatirea sanatatii. Cei mai multi oameni nici nu realizeaza cat de mult depinde starea generala de sanatate de functionarea  normala a coloanei vertebrale. Pe langa protejatea maduvei spinarii, coloana vertebrala indeplineste alte doua roluri majore in mobilitatea corporala si echilibru, acest fapt acordandu-I o influenta majora in functionarea corecta a aparatului locomotors i pentru a pastra o postura corecta.

Inca din copilarie si mai apoi in tinerete trebuie sa constientizam starea de sanatate a coloanei vertebrale pentru a ne putea pastra  sanatatea pe parcursul vietii. O postura corporala neglijenta, o pozitie prea aplecata , prea laxa sau prea torsionata forteaza muschii si ligamentele sa mentina corpul in echilibru. Acest lucru duce la oboseala, dureri de spate, dureri musculare, dureri ale mainilor sau picioarelor, dureri de cap, ameteli, dereglarea somnului, anxietete, scaderea memoriei si a concentrarii, irascibilitate, dereglarea circulatiei periferice, deformarea coloanei vertebrale din aceste cauze diferitele persoane nu mai pot avea o postura corecta.

POSTURA CORECTA – CUM O DOBANDIM?

Trebuie sa avem o pozitie corporala foarte naturala  pentru ca la inceput te poti simti foarte rigid si intepenit, daca ai uitat senzatia de a te simti drept. Cheia este antrenarea unei posturi corecte tot timpul. Progresele pot fi facute la orice varsta. Pentru a obtine o postura corecta de ajutor ne sunt masajul terapeutic, gimnastica de intindere si exercitiile de tonifiere, acestea fiind metode perfecte pentru remedierea viciilor posturale si mentinerea sanatatii coloanei vertebrale.

O pozitie incorecta recunoastem atunci cand se formeaza ca urmare a obiceiurilor gresite pe care le perpetuam de-a lungul anilor si care sunt tot mai evidente la diverse persoane adulte. Din patologie amintim cateva afectiuni in care posturarea reprezinta o tehnica de baza a kinetoretapiei: reumatismul inflamator cronic si in general artritele, coxartroza, lombosacralgia cronica de cauza mecanica, paraliziile de cauza central sau periferica, deviatiile de coloana sau ale altor segmente.

Posturile corective se adreseaza doar partilor moi al caror tesut conjunctiv poate fi influentat. Corectarea devierilor osoase nu este posibila decat la copii si adolescentii in crestere.

Uneori se recomanda ca postura corecta , mai ales cea libera, sa fie adoptata dupa o incalzire prealabila a respectivei zone.

De mare interes in recuperarea funcionala sunt posturile seriate care se fixeaza cu orteze amovibile, pe masura ce se castiga din deficitul de corectat. Se considera ca noaptea este cel mai potrivit interval pentru posture-imobilizari in diverse aparate, in scop corectiv sau de pastrare a amplitudinilor de miscare castigate prin kinetoterapia din timpul zilei.

In vederea facilitarii unui process fiziologic perturbat de boala pozitionarea corpului intr-o astfel de postura poate reprezenta un tratament de mare valoare.

Dintre cele mai cunoscute si utilizate posture de acest fel amintim:

-posturile de  drenaj bronsic;

-posturile antideclive sau proclive pentru promovarea sau blocarea circulatiei de intoarcere;

-posturile facilitatorii respiratorii sau cardiace;

-posturile de drenaj biliar.

POSTURA CORECTA

Reprezinta pozitia prin care ne mentinem corpul in timp ce stam in picioare, in sezut sau culcati. Postura corecta reprezinta o buna aliniere a partilor corpului sustinuta de cantitatea potrivita de tensiune musculara impotriva gravitatii. Daca nu am avea o postura corecta si cantitatea necesara de muschi, pur si simplu am cadea din picioare.

De exemplu atunci cand stam in picioare trebuie sa tinem cont de anumite aspect:

  • Spatele drept;
  • Scoatem pieptul inainte;
  • Ducem umeri inapoi, relaxati;
  • Interim abdomenul si fesele;
  • Mentinem picioarele in pozitie paralela;
  • Distribuirea egala a greutatii corpului pe ambele picioare;
  • Sa ne asiguram ca genunchii sunt relaxati si nu sunt tinuti blocati;
  • Mentinerea capului drept cu privirea inainte.

Atunci cand stam jos este foarte important :

  • Sa alegem un scaun care sa ne permita sa tinem ambele picioare pe podea, in timp ce genunchii raman la acelasi nivel cu soldurile. Daca se poate, este important sa sprijinim picioarele pe un support sau podium.
  • Sa tinem spatele lipit de spatarul scaunului, la nevoie este bine sa plasma o perna mica sau un prosop rulat in curbura inferioara a spatelui.
  • Intindem varful capului catre tavan si tragem barbia inapoi usor.
  • Pastram capul si gatul drepte intr-o maniera confortabila.
  • Mentinem umerii relaxati si drepti. Nu ii ridicam, arcuim inainte sau ii impingem spre inapoi.

Oamenii nu isi pot pastra o postura corecta in mod constient, corpul fiind sustinut de anumiti muschi ce fac acest lucru pentru noi fara a ne gandi prea mult timp la asa ceva. Mai multe grupuri musculare , inclusiv tendoanele si muschii mari ai spatelui sunt extrem de importante pentru mentinerea unei pozitii corecte.

In timp ce ligamentele ajuta la mentinerea scheletului , muschii pectorali atunci cand functioneaza corect ,impiedica fortele gravitationale sa ne impinga inainte. Muschii pectoral ne mentin de asemenea postura corecta si echilibrul in timpul miscarii.

POSTURA CORECTA – AVANTAJE

Ne ajuta sa stam in picioare , sa ne plimbam, sa stam asezati si culcati in pozitii care exercita cea mai mica presiune asupra muschilor sustinatori si a ligamentelor in timpul miscarii si a activitatilor cu greutati.

Atunci cand facem exercitii fizice incepem prin pozitionarea corpului si a segmentelor sale, astfel dobandim o postura corecta inca de la inceput. Din aceasta pozitie de start se va derula miscarea care se va termina tot in pozitia initiala, desi teoretic scopul exercitiului poate fi atins cand miscarea a deplasat corpul sau segmentele si intr-o alta pozitie decat cea initiala. Intre postura corecta si miscare exista deci in permanenta o relatie indivizibila.

In aplicarea corecta a acestei problem procedural ( postura corecta si miscare pozitionala) kinetoterapeutul, cunoscand obiectivul terapeutic urmarit ca si capacitatea anatomofunctionala a pacientului va trebui sa tina seama si sa resolve in cadrul exercitiului anumite aspect care sa ajute organismal sa isi desfasoare activitatea in mod correct printr-o postura corecta si fara dureri de spate sau de echilibru.

Astfel suprafata bazei de sustinere a corpului in timpul exercitiului trebuie sa fie cu atat mai mare cu cat cat vom avea o postura corecta si stabile ce nu va implica reactii de mentinere a echilibrului.

Numarul de articulatii care va intra in schema de miscare dar si numarul de articulatii care suporta greutatea corpului influenteaza echilibrul si stabilitatea dar si o postura corecta.

De asemenea trebuie sa tinem cont si de modificarile de tonus in anumite grupe musculare pe care le induc reflex postura corecta si miscarea respective. In functie de necesitati se va urmari promovarea sau din contra inhibarea acestor reflexe ( reflexe medulare, reflexe tonice sau reflexe proprioceptive sau de echilibru).

Postura corecta ( pozitia) si miscarea pozitionala vor tine cont de tipul contractiei musculare solicitate ( izimetrica-concentrica-excentrica). Exista diferente de posturare in vederea unei contractii izometrice sau izotonice.

Pentru a mentine si corecta posturile si aliniamentul corporal, de exemplu in cazul spondilitei anchilopoietice unde boala are un caracter evolutiv si cu inalt grad de inveliditate, momentul inceperii kinetoterapiei trebuie sa fie cat mai precoce. Tendinta bolii este de a determina flexie cervicala, cu sau fara inclinare laterala, cifoza dorsala, delordozare lombara cu bascularea inainte a bazinului si flexia soldurilor. Prevenirea si combaterea acestor deposturari se face prin :

Adoptarea anumitor posturi in activitatile cotidiene:

-decubit dorsal pe pat tare, fara perna, cu soldurile si genunchii perfect intinsi;

-sedere pe scaun cu spatar inalt, realizand un contact permanent al spatelui cu spatarul pana la spinele scapulare;

-masa de lucru trebuie sa fie la nivelul pieptului, antebratele pe masa (atitudine ce forteaza mentinerea corecta a trunchiului);

-evitarea unei sederi indelungate pe fotoliu sau pe scaun;

PENTRU A MENTINE POSTURA CORECTA TREBUIE SA TINEM CONT DE ANUMITE ASPECT:

-decubit dorsal fara perna sub cap, cu o pernita sub coloana dorsala, cu mainile sub ceafa, coatele sa atinga patul;

-decubit ventral in sprijin pe antebrate;

-decubit ventral cu perna sub piept, pernita sub frunte, saci de nisip pe coloana dorsala sip e bazin;

Posturarile se executa de 2-4 ori pe zip e o durata de 15-20 de minute, fiind intrerupte daca durerea este prea intensa.

Exercitiile corectoare si de constientizare pozitionala pentru a dobandi o postura corecta :

Exercitiul 1- In ortostatism, cu calcaiele la 15 cm de zid: se ia contact cu sacrul pe zid, apoi cu omoplatii, se rupe pozitia dupa care se reia.

Exercitiul 2- In sezand cu spatele la zid, se cauta realizarea contactului prin trei puncte, deruland coloana de-a lungul zidului;

Exercitiul 3- Din pozitia patrupeda,  cu bratele flectate, nasul la sol, se lordozeaza apoi se cifozeaza coloana, pentru constientizarea pozitiei coloanei, pana la o postura corecta redobandita.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NOU!

SPORTNICI TV!

Sportnici TV este un concept nou adaptat la zilele noastre , un canal de youtube unde voi incarca lunar continut benefic tuturor.

Apasa butonul de mai jos pentru accesarea tuturor videoclpiurilor !