Posturile sau pozitionarile
Reprezinta atitudini impuse corpului intreg sau doar unor parti ale lui, in scop terapeutic sau preventiv, pentru a corecta sau preveni instalarea unei devieri de statica si pozitii vicioase sau pentru a facilita un proces fiziologic. Durata posturarii este variabila dar ca regula generala ea trebuie repetata cu perseverenta pana la obtinerea rezultatului scontat.
Pentu a avea o postuara corecta si un aliniament corporal bun sunt utilizate ca tehnici:
–postura corecta sau hipercorectata, mentinuta prin diverse metode de fixare;
-miscarile passive, active asistate si active;
-contractiile izometrice;
-diverse tehnici de facilitare proprioceptive.
Recuperarea unui deficit functional nu poate fi conceputa decat in cazul restabilirii raporturilor fiziologice ale corpului. Deposturarea si dezalinierea atrag intotdeauna dezechilibre musculare care vor vicia derularea miscarilor , ajungandu-se la incarcari inadecvate la nivelul structurilor articulare, la o scadere a randamentului si instalarea precoce a oboselii.







Posturile corective sunt cele mai utilizate in kinetologia terapeutica sau de recuperare. Pentru a mentine o postura corecta , pastram o postura autocorectiva, liber-ajutata (prin suluri, aparate sau instalatii) sau fixate (postura exterocorectiva) cu ajutorul unor aparate sau instalatii. Oricum ar fi realizata pozitionarea , ea nu trebuie sa provoace dureri care pot sa genereze noi contracturi.
Adesea auzim ca postura corecta este esentiala pentru o mai buna functionare a organismului si pentru imbunatatirea sanatatii. Cei mai multi oameni nici nu realizeaza cat de mult depinde starea generala de sanatate de functionarea normala a coloanei vertebrale. Pe langa protejatea maduvei spinarii, coloana vertebrala indeplineste alte doua roluri majore in mobilitatea corporala si echilibru, acest fapt acordandu-I o influenta majora in functionarea corecta a aparatului locomotors i pentru a pastra o postura corecta.
Inca din copilarie si mai apoi in tinerete trebuie sa constientizam starea de sanatate a coloanei vertebrale pentru a ne putea pastra sanatatea pe parcursul vietii. O postura corporala neglijenta, o pozitie prea aplecata , prea laxa sau prea torsionata forteaza muschii si ligamentele sa mentina corpul in echilibru. Acest lucru duce la oboseala, dureri de spate, dureri musculare, dureri ale mainilor sau picioarelor, dureri de cap, ameteli, dereglarea somnului, anxietete, scaderea memoriei si a concentrarii, irascibilitate, dereglarea circulatiei periferice, deformarea coloanei vertebrale din aceste cauze diferitele persoane nu mai pot avea o postura corecta.